Udstillinger 1999

Bjørn Wiinblad 80 år
13. december 1998 - 28. februar

Bjørn Wiinblads 80 års fødselsdag markeres med en udstilling, som dokumenterer den internationalt kendte danske kunstners helt enestående udvikling fra de tidlige tegninger over illustrationer og plakater til multikunst og malede, keramiske og scenografiske arbejder.


Kain Tapper
13. marts - 9. maj

Den store finske billedhugger Kain Tapper er endnu ikke så kendt og skattet herhjemme som i udlandet. I hans stærke og ekspressive træskulpturer og relieffer finder man en kraft og energi hentet fra den barske og storslåede finske natur. Udstillingen er den første i en række udstillinger på Sophienholm, der forsøger at indkredse den særegne nordiske stemning.


Hanne Varming og Aksel Jensen
22. maj - 8. august

Hanne Varmings skulpturer og Aksel Jensens malerier har det poetiske, musikalske og koloristiske anslag tilfælles. I sine billeders umiddelbart naive, men ved nærmere eftersyn dybe og erfaringsrige udtryk viser den fynske maler Aksel Jensen en fortrolighed med Hanne Varmings arbejder. For de fleste er disse kendt som skulpturer af stille eksistenser i samtale eller kontemplation, f.eks. fra Kultorvet i København.


Lyngby Kunstforenings Septemberudstilling
21. august - 19. september


Döderhultarn og Sven Ljungberg
9. oktober - 5. december

Svenske Döderhultarn (Axel Petersson) og hans små træskulpturer og grupper har vundet stor berømmelse, for ikke at sige popularitet, i hjemlandet. Hans muntre gemyt og satiriske sind har gjort ham til en institution i svensk kulturliv. Samme position har den ligeså humoristisk anlagte landsmand Sven Ljungberg opnået som grafiker, maler og forfatter. De to beslægtede smålændinge viser, at det særligt nordiske også sagtens kan være muntert.


Carnegie Art Award 1999
12. december - 9. januar 2000

Den internordiske Carnegie Bank har stiftet en pris med det formål at stimulere produktionen af maleri af højeste kvalitet i Norden. En komité udvælger kunstnerne, der herefter nomineres til prisen. Ud af de mellem 20 og 30 nominerede malere prisbelønnes fire. Alle de nominerede værker samles til en udstilling, som turnerer mellem de fem nordiske hovedstæder. Også denne gang er Sophienholm vært for den danske del.