Seppo Mattinen – Retrospektiv

21. januar – 26. marts 2006

Seppo Mattinen f. 1930 er maler. Og tegner. Og grafiker. Og fortæller. Og nomade. – Han er dansk statsborger, og uddannet på Kunstakademiet i København, men født og opvokset i Finland og nu bosat i Italien. For en tid er han nu flyttet ind på Sophienholm.

På sin 76 års fødselsdag d. 21. januar kan han åbne en udstilling med mere end hundrede værker, der viser at han er så frisk som nogensinde, men et langt liv, præget af verdenshistoriske begivenheder, brud, opbrud, fremmede kulturer, rejser og stadige skift har selvfølgelig præget ham og sat sig spor i de humoristiske, underfundige, og undertiden også sørgmodige kunstværker, han har produceret gennem et langt liv.

Selv om man kan møde Seppo Mattinen i mange sammenhænge – bl.a. er han et kendt og skattet medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen, som han besøger med nye værker næsten hvert år – så er det længe siden, der er blevet sat fokus på ham i form af en større separatudstilling, der kan kaste lys over hans liv og værk.

Mange af dem, der ikke umiddelbart tror, at de kender Seppo Mattinen, kender ham alligevel fra byens gavlmalerier, eller fra bogbussen i Varde, eller fra illustrerede bogværker. Kendte forfattere som Leif Panduro og Benny Andersen er f.eks. blevet fortolket af Seppo Mattinens finurlige, "naivistiske" streg.

Naiv er han dog så langt fra. Det er nok mere rigtigt at kalde ham fabulerende. I et univers, der spænder fra de finske skove til renæssancens Italien er der altid tale om et handlingsforløb mellem mennesker i by eller på land. Ejendommelige, pudsige situationer og skildringer får os til at le. Men der er samtidig en snert af tristesse midt i al underfundigheden – et livs erfaring må jo munde ud i en konstatering af, at livet ikke blot er en dans på roser. Men afhængigt af tilgangen til det, kan det være nok så fornøjeligt indimellem.

Og så er han jo ganske enkelt en rigtig god maler. En fin tegner. Og en fornem grafiker.

Til udstillingen er der udgivet en flot illustreret bog med tekstbidrag af forfatterne Peter Laugesen og Bent Irve.

Musikfamilie

Musikfamilie

Ventesal

Ventesal