Niels Guttormsen – Retrospektiv

28. april – 17. juni 2007

En af Danmarks store billedhuggere fejres med en udstilling på SOPHIENHOLM, som med denne udstilling ønsker at sætte fokus på et væsentligt værk i den danske samtidskunst.

Niels Guttormsen (f. 1932) har haft sit næsten 50-årige virke i en stor del af det 20. århundrede, og er stadig på banen her i det 21. århundrede. Han er uddannet som maler på Kunstakademiet i København, men er selvlært som billedhugger. Han er medlem af Den Frie Udstilling fra 1974, og har modtaget adskillige hædersbevisninger. Som arkitekt er han manden bag bl.a. det berømte "Vingehus" i Ballerup.

Niels Guttormsen er del af den danske 1960’er-avantgarde, der ville prøve at opfinde skulpturen på ny og bringe den tættere på vores fælles rum – ved bl.a. at trække soklen væk under skulpturen, og tømme den for menneskelig figuration ("indhold"). Skulpturen skulle bredes ud i vores omgivelser, som var den en almindelig konkret genstand, en bænk, et cykelstativ, en brolagt "bjergkæde" (eks. Ballerup bymidte). Med dette sigte var han en del af en international strømning i tiden, der tog sit udspring i USA med den amerikanske minimalisme og land-art bevægelse, som opstod i kølvandet på den abstrakte ekspressionisme. Nu var det happenings, filmperformances og fluxus, der tiltrak sig opmærksomheden og gødede jorden for billedhuggernes forandrede syn på det sociale rum, og på materiale og farver. Og sådan har Niels Guttormsen eksperimenteret sig frem til sine grænsesøgende og præcise udtryk.

Det samlende perspektiv for udstillingen er det skulpturelle, trods det at Guttormsens engagement i dansk kunstliv gennem knapt 50 år er spredt mellem mange andre medier og roller: Fra arkitektur og foto til samfundsdebattør, skribent, professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi samt medlem af råd, foreninger og sammenslutninger inden for kunstens verden i statsligt og privat regi. Med fodfæste i skulptørens verden viser der sig et oeuvre med linje og sammenhængskraft. Skulpturens skala og spørgsmålet om dens sted og formål er stedse aktuelt i hans virke.

Det er Niels Guttormsens første store retrospektive udstilling; der dog delvist bygger på hans udstilling på Nordjyllands Kunstmuseum i 1992.

I forbindelse med udstillingen udgives en omfattende illustreret katalogbog, som bygger på en samlende registrering af ca. 140 af Niels Guttormsens værker i musealt og privat eje. Bogen sælges i udstillingsperioden til en særpris af 178 kr.

Projektet er blevet til i et tæt samarbejde med kunstneren gennem 1½ år og med Jens Bertelsen samt kunsthistoriker Pia Thomsen. Udover hendes tekst har bogen bidrag af Steen Høyer, Andre Wang Hansen, Niels Egebak, Anders Troelsen, Leila Krogh, Merete Ahnfeldt Mollerup, og Karsten R.F. Ifversen.

4.jpg
3.jpg
2.jpg