Keramiske Veje

10. oktober – 27. december 2009

Sophienholm viser i efteråret og vinteren 2009 en udstilling med medlemmerne af Kunstnergruppen KERAMISKE VEJE:
Beate Andersen, Bente Hansen, Sten Lykke Madsen, Bodil Manz, Malene Müllertz, Jane Reumert og Gunhild Aaberg.

De syv medlemmer er en række meget dygtige, eksperimenterende og erfarne kunstnere, som efter en pause har genoptaget ideen om at udstille sammen under det fælles ”manifest” udarbejdet i 1985: ”Vi mener, der er behov for en ren keramisk udstilling – et sted hvor vi med mellemrum kan vise vore forskellige arbejder, og medvirke til at uddybe forståelsen for det keramiske områdes udtryksmuligheder.

Gruppen har valgt at kalde sig KERAMISKE VEJE ud fra den betragtning at det keramiske spektrum er så bredt, der er mange veje at gå. Vi forestiller os en eksperimenterende udstillingsform, med mulighed for at vise tegninger, udkast, forsøg og lignende”.

De syv kunstnere har fælles udgangspunkt fra Kunsthåndværkerskolen / Danmarks Designskole for mange år tilbage. De er yderst forskellige i deres udtryk og har hver især høstet stor anerkendelse for deres keramiske værker både her og i udlandet. Men deres forskellighed til trods, så har de det tilfælles, at de ud fra en udpræget naturfornemmelse forener det enkle med det frodige. De keramiske former og deres raffinerede overfladestrukturer indeholder som regel et komprimeret symbol- og tegnsprog. Og selv om nytte- og brugsværdier i dag ofte er af underordnet betydning i keramikken, så er de dog ikke ladt helt ude af betragtning. Men hovedindtrykket er værker af ren skulpturel form. Her er det lykkedes kunstnerne i enighed at samles om et fælles udstillingsprojekt, hvor der udelukkende vises nye unikaværker.

Danmark er jo så heldig at have nogle af verdens bedste kunstnere indenfor keramik. Denne gruppe KAN deres materiale: leret. Og det, som ilden kan bibringe. De er, kan man sige, ekvilibrister med en sprudlende fornyelse i udtrykket, og holder aldrig inde med nye eksperimenter, og nye grænseoverskridende teknikker med glasur etc.

Udstillingen er en enestående chance for at møde kunstnerne endnu engang i en fælles udstilling efter, at de i fem år har haft travlt med store retrospektive solo-udstillinger og temaudstillinger, som har været vist i Europas hovedstæder samt USA.

Der er til udstillingen produceret et flot illustreret katalog, 40 sider og omslag 27 x 21 cm. Grafisk design ved Bo Bonfils og fotografi udført af Ole Akhøj, og med tekster skrevet af Ole Thyssen og Torben Weirup.

Gratis omvisning for udstillingens gæster hver søndag kl. 15. Øvrige omvisninger kan bestilles på tlf. 4588 4007.

Udstillingen går videre til KunstCentret Silkeborg Bad.