Dagens vejr – nærværets kunst

30. oktober 2010 – 9. januar 2011

Vejret er vores allesammens vilkår. Hvad enten vi vil eller ej, er vi afhængige af det – vi udnytter det, vi opholder os i det, vi spår om det, eller vi beskytter os mod det. Og først og fremmest taler vi alle om det! Og kunstnerne formidler oplevelser til os inspireret af deres ophold under himlens spejl.

Sophienholms nye udstilling er denne gang en malerisk og lyrisk tur til de tre nordvendte odder, hvor lyset er så stærkt, at kunstnerne i kolonierne på henholdsvis Skagen, Fynshoved og Odsherred har ladet sig inspirere til nogle af deres bedste værker.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med museerne de pågældende steder. Det er næppe noget tilfælde at ”vejrmaleriet” i Danmark fra 1880 – 1950 er så tæt knyttet til kunstnerkolonierne med de særligt intense lysforhold og vejrudsatte livsforhold. Kunstnerne brugte i høj grad vejret som motiv for kunsten – i tre generationer så at sige. Skagensmalerne i årene før århundredskiftet omkring 1900, Fynbomalerne i årene efter århundredskiftet, og Odsherredmalerne i 30´erne og frem. Vi følger i udstillingen kunstnerne ud i naturen og ser landskaber og vejrlig gengivet af malere og digtere, der var knyttet til de enkelte kunstnerkolonier, og som bidrog med deres tolkninger til den samlede beskrivelse af dagens vejr og dansk identitet i kystlandets særlige natur.

Naturen i almindelighed og vejret i særdeleshed blev oplagte motiver for kunstnerne, der inspireret af impressionismens ønske om at afbilde øjeblikkets nærhed, drog ud i storm og blæst, regn og solskin. I modsætning til f.eks. guldalderens malere, der først og fremmest sad hjemme i atelieret og malede himlen blå og skyerne hvide. Under lette briser og drivende skyer frembragte malerne fra Carl Locher og Michael Ancher over Johannes Larsen og Fritz Syberg, til Karl Bovin og Laurits Hartz (for blot at nævne nogle) en skat af billedmæssige oplevelser og maleriske beskrivelser, hvor vi den dag i dag kan aflæse dagens vejr. (Se f.eks. meteorologens tolkninger i det til udstillingen tilhørende katalog). - Digterne var også med – Holger Drachmann, Otto Gelsted, Bodil Bech med flere.

Vi kalder udstillingen: Dagens vejr, men også: Nærværets kunst – fordi det, lidt flot sagt, er et udstillingsprojekt om at være til stede i Danmark og i livet.

Michael Ancher: Igennem brændingen. Ca. 1880

Michael Ancher: Igennem brændingen. Ca. 1880

Theodor Philipsen: En byge. 1890

Theodor Philipsen: En byge. 1890

Theodor Philipsen: Landevej ved Fårevejle. 1900.

Theodor Philipsen: Landevej ved Fårevejle. 1900.

P.S. Krøyer: Badende drenge. 1908

P.S. Krøyer: Badende drenge. 1908