Kaffe Fassett – Colourful inspiration

30. april – 13. juni 201

Sophienholm byder hjertelig velkommen til den verdensberømte multikunstner Kaffe Fassett, som kommer her og sætter farver på danskernes foretrukne grå/hvide skala (sådan lidt forenklet sagt).

Som en af de store internationale pionerer og inspiratorer inden for alle former for tekstildesign har han hævet faget langt op over det rent håndværksmæssige til at være netop – kunst.

I 1989 stod publikum i lange køer foran Kunstindustrimuseet i København for at komme ind og bese Kaffe Fassetts farverige univers, efter at rygtet om hans fortræffeligheder inden for kunsthåndværkets mange discipliner havde spredt sig som en steppebrand. Det startede i London, nærmere betegnet Victoria & Albert Museet, i erkendelse af, at der her var tale om kunst i mere end almindelig brugsforstand. London, hvor Kaffe også bor og har sit studio, når han da ikke er på rejser rundt i den vide verden.

Det er noget tid siden vi har set ham og hans uundværlige hjælper Brandon Mably i aktion. Og en decideret udstilling med hans kunstværker har der så vidt vides ikke været i mere end 20 år. – Det rådes der nu bod på. For vi har jo brug for en fantasirig farveindsprøjtning en gang imellem.

Om det at strikke siger Kaffe Fassett selv, at det i gamle dage også var en mandeting. Det behøver ikke at være forbeholdt kvinder. Han har selv lært teknikken af en dame i toget på vej fra Skotland til London i midten af 60´erne. Dertil kommer så det utal af utrolige mønstre han har skabt. Mønstrene sælges med tilhørende garner over hele verden til stor glæde for strikkende mænd og kvinder og ikke mindst for de, der går med en Kaffe Fassett sweater.

Det samme gælder broderiet. Han har altid hentet inspiration i gammelt porcelæn og glas. Og gobeliner ikke at forglemme. Det finder han på Portobello Road og andre af Londons berømte markeder. Samt Victoria og Albert Museum. Inspirationerne overføres ofte til stofmønstre, som især benyttes til de fantastiske quilts og patchwork-tæpper.

Hemmeligheden – eller Kunsten – er et åbent sind, en helt særlig synssans hvor farver og mønstre går op i en højere enhed, og ikke mindst evnen til at formidle. En evne, der har gjort ham til nærmest en guru for alverdens udøvende ”håndarbejdere” og elskere af de skønne kunster.

Man kunne måske – alt andet lige – sammenligne ham lidt med vores egen multikunstner Bjørn Wiinblad, som også var udstyret med et helt særligt kunstnerisk og kreativt talent. Som han ønskede at ALLE skulle have del i eller glæde af. (Og som Sophienholm også hædrede med en succesfuld udstilling for en del år tilbage).

I forbindelse med udstillingen er der udgivet en lille bog, der sælges for 60 kr. En del andre bøger af og om Kaffe Fassett, samt stof- og broderikit kan også købes på udstillingen.