Seeing Landscape – kinesisk samtidskunst

21. april – 31. maj 2012

Det er med stor glæde, at SOPHIENHOLM nu i et fælles dansk-kinesisk samarbejde mellem kunstnere og institutioner i begge lande kan præsentere denne udstilling.

Trods den lange geografiske afstand mellem landene, er kulturudvekslingen givende for begge parter. Den visuelle kommunikation i kunstværkerne er, om end lidt anderledes for de respektive kulturer og traditioner, bestemt nærværende for publikum i begge lande, ja faktisk verdensdele.

Nogle kunstnere fra den danske sammenslutning CORNER, som Sophienholm har et nært samarbejde med, har gennem de senere år i højere grad end før dyrket international aktivitet og har nu genoptaget en kontakt med kinesiske kolleger, en kontakt som rækker langt tilbage i sammenslutningens historie. Og som bl.a. har ført til, at vi nu kan præsentere publikum for en udstilling med undertitlen: ”De kloge nyder bjergene; de vise nyder vandet”. Det er en dansk oversættelse af en kinesisk talemåde. I den kinesiske lydskrift for talemåden - rén zhe lè shan, zhì zhe lè shuı - dækker de sidste to ord i hver sætning henholdsvis betydningerne bjerg og vand, men også begrebet Landskabsmaleri.

Og landskabsmaleriet er netop det dominerende i den udstilling, som de 14 udstillede kunstnerne fra Kina præsenterer os for. De udgør dog på ingen måde nogen gruppe, men har det til fælles - som også CORNER medlemmerne har det - at de fleste arbejder figurativt på en eller anden måde. Således kan man også opleve skulpturer og tegninger. De kinesiske kunstnere er hver især professionelle og kendte kunstnere i Kina, og flere af dem underviser på kunstskoler og akademier rundt om i landet.

De kinesiske kunstnere var sidste år på besøg her i landet, og opholdt sig nogle dage på KunstCentret Silkeborg Bad, hvor de malede på livet løs, i dialog med nogle af kunstnerne fra Corner – heriblandt formanden Lars Ravn, som også har taget initiativ til udstillingen sammen med maleren Tong Wang og LanLan Gallery i Kina. Foruden de mange kunstværker sendt hertil fra Kina, er det også billeder fra dette ophold, der præger udstillingen.

I udstillingen kan man således foruden de ægte kinesiske landskaber og figurationer opleve nye perspektiver på velkendte steder her i landet ved at se dem afbildet af ”fremmede øjne”. Det er som sagt oplevelsen og skildringen af naturen, der er i centrum på udstillingen, som består af ca. 100 værker. Og selv om man tydeligt kan iagttage den internationale gensidige påvirkning, så er der en umiskendelig ”kinesisk sjæl” i den samlede manifestation.

I formidlingen af samtidskunst er et internationalt perspektiv og en international dialog af højeste relevans. Derfor er det også oplagt at vise denne udstilling, som peger på den frugtbare dialog mellem nutidige billedkunstnere i de to lande og som viser, at kunsten ofte kommunikerer umiddelbart på tværs af landegrænser. Med SEEING LANDSCAPE præsenteres 14 professionelle samtidskunstnere: Wang Jinsong, Song Yongping, Zhang Liping, Xue Song, Xu Leining, Zhang Xiaomin, Zhao Xianfeng, Song Yonghong, Guo Jin, Zhao Nengzhi, Wang Yabin, Yin Zhaoyang, Luo Quanmu, Pei Tong og Tong Wang.

Tong Wang: Ørnsø og glasbowle. 2011

Tong Wang: Ørnsø og glasbowle. 2011

Xu Leining: Landscape. 2011

Xu Leining: Landscape. 2011

Zhang Liping: Island of Mors. 2011

Zhang Liping: Island of Mors. 2011

Tong Wang: Søen med cyklen. 2011

Tong Wang: Søen med cyklen. 2011