Zarah Voigt / Jean Voigt

9. juni – 16. august 2012

Sophienholm åbner sine fornemme fløjdøre for en spektakulær udstilling med værker af smykkekunstneren Zarah Voigt og hendes far, multikunstneren Jean Voigt. Et mystisk, fascinerende, smukt, og måske også lidt skræmmende, univers i sort, sølv og violet.

ZARAH VOIGT udstilling
"INSECTORUM ADVENTA" Insekternes Eventyr er
underliggende tema, der dramatisk spiller op til Zarah Voigts fantasibårne og sofistikerede smykkeunivers, der understøttes af detaljerede arbejdsskitser og fotos. Derudover byder udstillingen på et overraskelses-tableau med levende insekter.

JEAN VOIGT udstilling
I de stemningsfyldte saloner hylder Zarah Voigt sin far, Jean Voigt,
der var hendes læremester. En talentfuld, mangesidig, provokerende og opsigtsvækkende kunstner med genial evne for at gøre det hæslige pragtfuldt og det ækle smertelig smukt.
Ekstravagant indtil det uvirkelige og æstetisk kompromisløs. Med denne hyldest-udstilling lever længslen mod skønheden videre i en fortættethed som de forrevne kniplinger i Jean Voigts kunst.
Med et eksklusivt udvalg af mageløse Haute Couture kreationer fra Jean Voigts modehus i Paris giver Zarah Voigt et dybtgående indblik i hans kunst gennem modens verden - videre til teatret som scenograf med maleriske kostumer og sceneskitser, og endelig som kunstmaler med olie, litografi, gouache og akvarel.

Udstillingen vil blive ledsaget af fotos og film om begge kunstnere.

På åbningsdagen præsenteres bogen "Smykkets Forunderlige Sprog". Udgivet af Sophienholm i forbindelse med Udstillingen. - Et værk om Zarah Voigts unikke smykkeprydelser skrevet af hendes mor, modedesigneren Maria Sander. En rigt illustreret bog i overdådigt format.
De udsøgte fotografier har fået plads, så ethvert lysstrejf og tindrende juvelspil får lov til at fylde blikket.
Desuden kan bogen om Jean Voigt, i samme udstyr og format og ligeledes skrevet af Maria Sander, købes på udstillingen.

Om kunstnerne

ZARAH VOIGT (1976-)
Smykkekunstneren Zarah Voigt mestrer et formsprog med sin helt egen personlige formulering, der bryder med traditionelle forventninger og vanebestemte holdninger.
En digterisk mangfoldighed i et klart defineret udtryk, hvor det dekorative aldrig overskygger den stramme og enkle form.
Zarah Voigt har stået i mesterlære hos Jean Voigt i scenografi, Haute Couture og maleri.
Derefter studerede hun kunst på Slade University College of London i 1999.
I 2002 åbnede hun "Zarah Voigt Boutique" og lancerede sine unikke smykkekollektioner, der nu sælges til udvalgte forretninger i udlandet.
Med evne for at artikulere tidsånden, henter Zarah Voigt fra hele teatrets rige univers, koger det ned til smykkets miniature-verden og frembringer hele små scenografier, dagdrømmeuniverser i Couture-fornem forarbejdning.

JEAN VOIGT (1940-1996)
Den danske modeskaber og scenograf der bragte Paris ind i Københavnermoden og Haute Couturen ind på teatret i Danmark fra 1960erne til 1990erne.
Jean Voigt blev udlært som Haute Couture-skrædder og tog i en alder af 16 år til Paris, hvor han var i lære hos den spanske modeskaber Balenciaga. Han havde modesalon i eget navn i København fra 1962 til 1967.
Studerende derefter kunst, design og teaterhistorie på Académie des Beaux-Arts i Paris. Elev af den surrealistiske kunstmaler Samuel de Castro. Sideløbende skabte han modekollektioner for modehuset Pierre Cardin.
Fra 1969 var Jean Voigt kendt for sine maleriske scenografier og kostumer til utallige pragtforestillinger på bl.a. Det Ny Teater og Det Kongelige Teater.
Hans kreationer var fantasifuldt elegante med brug af kniplinger, tyl, silke og fløjl, i særegne arbejdsteknikker med brug af virkningsfulde applikationer.
Jean Voigt viste skønheden i forfald, da han udstillede på Charlottenborg i 1982, hvor han fik scenografi anerkendt som kunstform.
Som den eneste dansker nogensinde opnåede han i 1984, at få sit eget Haute Couture-modehus optaget i det prestigefyldte syndikat af franske modehuse, Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.
I 1992 åbnede Jean Voigt galleri og kultursted på herregården Rosenlund på Lolland med udstillinger af sine værker udi oliemaleri, akvarel og gouache.

Samurai-smykke

Samurai-smykke

Stilleben3

Stilleben3

Portræt

Portræt

Haute Couture

Haute Couture

Kostumeskitse til Susse Wold

Kostumeskitse til Susse Wold

Portræt

Portræt