Jytte Rex – Skillelinjer

29. juni – 11. august 2013

Billedkunstneren Jytte Rex har, helt fra sine tidligste Kunstakademi-år i slutningen af 1960´erne, markeret sig som en af dansk kunsts stærkeste kvindelige profiler. Hun er en pionér med en sjælden kunstnerisk spændvidde, der rækker fra billedkunstens mangefacetterede univers, over filmmediet som både filmfotograf og instruktør, og til forfatter med en på samme tid lyrisk og skarp pen.

Hun markerede sig bl.a. skarpt i forbindelse med den store og epokegørende kvindeudstilling på Charlottenborg i 1975, samt kort tid efter med den eksperimenterende film ”Veronikas svededug”, som vakte stor opmærksomhed. Kvalitet fornægter sig ikke. Og lige siden har hun da også insisterende fulgt sit eget spor og arbejdet videre med sin indfølte billedverden.

Hun har en lang række udgivelser, udstillinger og udmærkelser bag sig, og har også tidligere deltaget i gruppeudstillinger på Sophienholm. Men nu synes vi det er på tide at yde hende fuld retfærdighed med en separatudstilling. Udstillingen her på Sophienholm giver således publikum en enestående mulighed for at opleve Jytte Rex´s nyere værker sammen med et retrospektivt udvalg af billeder, objekter, fotografi og film. Den sætter fokus på de karakteristiske udtryk i Jytte Rex´ kunstneriske univers, som har været integrerede og parallelle siden 1970´erne – længe før det blev almindeligt accepteret i kunstverdenen at brede billedsproget ud i sidestillede medier.

Det retrospektive udvalg af værker kan ses som et dyk ned gennem tiden, en rejse med stregen og farven som tidslige aftryk, spor gennem glemte sprækker og spalter. Et glemt terræn kan for eksempel være kul- og tuschtegninger fra 1960´erne, spidse penseltegninger fra 70´erne eller oliekridt og acrylmalerier fra 80´erne, samt 90´erne og 00´ernes fokus på maleri, fotoemulsion og objekter. At skabe en retrospektiv sammenhæng er som at krydse sit eget spor, som derfra kan give afsæt til den videre rejse gennem stoffet.

Vi håber med denne omfangsrige udstilling og tilhørende bog at give et bare nogenlunde dækkende billede af Jytte Rex´s liv og virke. I forbindelse med udstillingen er der udgivet et meget flot, illustreret katalog.

Ud over et sammendrag af nogle af hendes film, samt den berømmede ”Floden” fra 2003 som bliver vist løbende på udstillingen, bliver der også hver torsdag kl. 17 i udstillingsperioden vist en af hendes portrætfilm om bl.a. grafikeren Palle Nielsen, komponisten Pelle Gudmundsen Holmgren, arkitekten Henning Larsen m.fl.

Uden titel, 1998, fotoemulsion og akryl på træ

Uden titel, 1998, fotoemulsion og akryl på træ

Timebog, 2004, træ, fotoemulsion, akryl

Timebog, 2004, træ, fotoemulsion, akryl

Uden titel, 2004, fotoemulsion og akryl

Uden titel, 2004, fotoemulsion og akryl

Tavle, 2013, print på aluminium

Tavle, 2013, print på aluminium