Figurativ fokus

27. september – 23. november 2014

For næsten 10 år siden havde vi på Sophienholm en stor og velbesøgt og meget beundret udstilling med malerier af hollandske ”nyrealister” i anledning af 400 året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Holland. Det gav os en lejlighed til at se nærmere på dette driftige land, så relativt tæt på os, mindre i udstrækning, men med en tre gange så stor befolkning. Og med en rig kunstnerisk tradition og historie. Især når det gælder den realistiske malerstil. Her tænkes naturligvis først og fremmest på 1600-tallets berømte stilleben-, interiør- og landskabsmalerier. En Vermeer van Delft, en Frans Hals en Jan Steen – you name it. Især i Holland har genren også i det 20. århundrede levet i bedste velgående. Fornemt repræsenteret af malere som Jan Mankes, eller de såkaldte magiske realister, der især gjorde sig gældende i 40 ́erne. Men kunstnerne kan også i dag. Og det i den grad. Med nerve og sjæl.

Denne gang har vi på Sophienholm, i samarbejde med den danske nyrealist Dennis Møgelgaard, som også deltager i udstillingen, ladet os inspirere til at lave en ny udstilling med samme tema: nemlig ”Figurativ Fokus”, men denne gang med deltagere fra foruden Holland også Tyskland og Danmark. Et kræsent udvalg af 7 ekstremt dygtige kunstnere, som efter Møgelgaards mening har ”sat barren usædvanlig højt”. Malere som på trods af lande, grænser og aldersforskel, gennem årene har haft en anerkendende kontakt til hinanden, selv om de også har bevæget sig i forskellige retninger med hensyn til tema og teknik. Lokalt er de ”verdensberømte”, men formentlig ukendte for de fleste herhjemme. På trods af moderne globaliseringstendenser, er kunstlivet jo generelt meget afgrænset af de enkelte landegrænser. Og i modernismens tidsalder har der ikke rigtig været plads til ”det der ligner”. Men det er kommet nu. Så her er altså chancen for en helt særlig oplevelse af billedskønne, men også sære og til tider nærmest groteske scenerier. Billeder der er næsten tredimensionelle i deres virtuose stoflighed. Undertiden bevæger de sig på kanten af det surrealistiske.

Udstillingen viser landskabsiagttagelser set igennem grafikerne Walter Herzogs (ty) og Siemen Dijkstras (hol) temperamenter. Piet Sebens (hol) repræsenterer stilleben-maleriet. Hermann Markard (ty) figurmaleriet og Dennis Møgelgaard (da) portrætmaleriet. Kendetegnende for Bendt Thoft Nielsen (da) er gestalter og opstillinger. Endelig er Peter van Poppels (hol) udtryk en særlig form for ”sjælelig” realisme.

Udstillingen ledsages af et flot illustreret katalog, som kan købes på Sophienholm for 148 kr.

Siemen Dijkstra: Enkeltstående eg. Farvetræsnit. 2008

Siemen Dijkstra: Enkeltstående eg. Farvetræsnit. 2008

Dennis Møgelgaard: Kor. Olie på lærred. 2012

Dennis Møgelgaard: Kor. Olie på lærred. 2012

Bendt Thoft Nielsen: Visnende blomster II. Stentryk. 1975

Bendt Thoft Nielsen: Visnende blomster II. Stentryk. 1975

Peter van Poppel. Barberet bordtennis. Tempera/alkyd på plade. 2004

Peter van Poppel. Barberet bordtennis. Tempera/alkyd på plade. 2004

Piet Sebens: Stofrester. Olie over akryl på plade. 2008

Piet Sebens: Stofrester. Olie over akryl på plade. 2008