Kunsten i lyset

24. juni – 27. august 2017

Sophienholm sætter i sin store sommerudstilling fokus på glasmesteren Per Steen Hebsgaards indflydelse på udviklingen af dansk glaskunst. Hebsgaard har de sidste 30 år sat sit håndværksmæssige præg på glaskunsten i udsmykninger i kirker, lufthavne, uddannelsessteder og mange andre steder i det offentlige rum.

Udstillingen Kunsten i lyset vil belyse, hvordan danske og nordiske kunstnere har anvendt glasset som materiale i udarbejdelsen af udsmykninger i Danmark. På udstillingen vises værker fra 1960´erne og frem til nu, og repræsenterer en bred variation i teknik såvel som i billedsprog.

Værkerne er alle fremstillet på Hebsgaards værksted i Præstø i samarbejde med en lang række anerkendte kunstnere, der bl.a. tæller Per Kirkeby, Erik A. Frandsen, Malene Landgren, Tróndur Patursson, Bjørn Nørgaard, Peter Stuhr, Lise Malinovsky, Håkon Gullvåg, Nils Erik Gjerdevik, Ursula Reuter Christiansen, Carl Henning Pedersen, Mie Mørkeberg, og vældig mange andre af vores kendte og anerkendte kunstnere.

Kunstens håndværker 
Hebsgaard er en af kunstens håndværkere. Han er blandt kunstnernes uundværlige fagfolk, når der skal skabes værker ligesom eksempelvis bronzestøbere og kobbertrykkere. Han har med dygtighed, stort engagement og i direkte samarbejde med kunstnerne været manden bag, når det gælder om at realisere ideerne gennem de vanskelige teknikker.

Hebsgaard har i gennemsnit arbejdet med 20 større opgaver om året og lavet glasmalerier, glasmosaikker og glascollager med et samlet areal i nærheden af 3.000 kvadratmeter. Af de omkring 2.200 kirker der findes i Danmark, har Hebsgaard hjulpet til med udsmykninger i omkring 180.

At glaskunsten i dag kan anses som et selvstændigt håndværk og et medie på linje med kunstarter som maleri, grafik og skulptur skyldes bl.a. den tekniske udvikling, der har fundet sted inden for håndværket, og som Hebsgaard i høj grad har bidrager til. 

Tidligere tiders klassiske teknik, hvor farvede eller bemalede stykker glas blev sat sammen med bly, er siden hen blevet suppleret ved udviklingen af nye teknikker. Det er i dag muligt at arbejde med glascollager i kombinerede teknikker med silikone som bindeled mellem glasstykkerne. Hebsgaard har ikke blot bidraget til denne udvikling og nytænkningen af disse teknikker, men har med sin håndværksmæssige faglighed også været katalysator for at gøre glaskunsten interessant for et stort antal af danske og nordiske kunstnere.

Om Per Steen Hebsgaard 
Per Steen Hebsgaard (f. 1948 Thisted) er uddannet glarmester med bronzemedalje i 1967. Han har specialiseret sig i at realisere kunstværker i glas i tæt samarbejde med kunstnere fra ind- og udland. I 1986 blev Hebsgaard selvstændig og oprettede sit eget værksted Atelier for Internationale Glasudsmykninger – nu beliggende i Præstø. Han har bl.a. modtaget kunsthåndværkerprisens Sølvmedalje (1975), Thorvald Bindesbøll Medaljen (2009) og Glarmesterlaugets Æresnål (2013). 

Udstillingssamarbejde og katalog
Udstillingen er et samarbejde mellem Museet for Religiøs Kunst og Sophienholm i Lyngby. Udstillingen ledsages af en gennemillustreret katalogbog, Kunsten i lyset. Glaskunst fra Per Steen Hebsgaards værksted, på 128 sider med artikler af Torben Weirup og Ole Villadsen. 

Arne Haugen Sørensen: Vandringsmanden

Arne Haugen Sørensen: Vandringsmanden

Inka Sigel: Uden titel

Inka Sigel: Uden titel

Erik A. Frandsen: Uden titel

Erik A. Frandsen: Uden titel

Ursula Reuter Christiansen: Kvinde med ravn

Ursula Reuter Christiansen: Kvinde med ravn