Peter Hansen og Martin Bigum

”Det Maleriske Nu”

23. februar – 28. april 2019

I 2018 var det 150-året for maleren Peter Hansens fødsel. I den anledning fejrede Faaborg Museum denne centrale skikkelse for kunstnergruppen Fynboerne ved i en dialogudstilling at lade en af vores mest markante samtidskunstnere, Martin Bigum, vise det ved Peter Hansens kunst, der gør ham til en vigtig og aktuel skikkelse i dansk kunst også i dag.

Sophienholm har i år imødekommet adskillige ønsker – heriblandt også Martin Bigums eget – om også at vise denne meget roste udstilling for et københavnsk/sjællandsk publikum. Og det gør vi herved med stor glæde, idet vi gennem årene har haft en del fokus på Fynboerne og deres betydning for de videre generationer af malere. Men så sandelig også fordi en kendt og skattet samtidskunstner som Martin Bigum har sat sig for at gå i dialog med den gamle mester – for at finde ud af, at de faktisk har meget tilfælles, både hvad angår valg af motiver, men også en følelse af tankemæssigt fællesskab, temperament og kunstnerisk håndelag. Samt et nærvær og en humor, som kan finde hinanden på tværs af århundrederne.

Udstillingen er udviklet i nært samarbejde med billedkunstner Martin Bigum. Ud over at være maler, udtrykker han sig i forskellige kunstformer og er måske mest kendt for sine tegneserieagtige billeder. Men også for sin store viden og horisont og evner som kunstformidler, ikke mindst fra fjernsynets kunstquiz. Men her overvælder han os med sine prismebelagte malerier, som kan udfordre den gængse naturopfattelse hos beskueren. Samt en del fornemme fotografier af bl.a. det københavnske Vesterbro, hvor også Peter Hansen tilbragte mange vintre for mere end 100 år siden. Det er ikke helt nemt at finde koden til genkendelsen, men den har Martin Bigum fundet,

Udstillingens titel henviser til, at der er en særlig prægnans i den måde Peter Hansen arbejder med maleriets teknik og materialer, og at Peter Hansen har en helt særlig evne til at fange og skildre øjeblikket, nuet. Man ser det særligt i værker, hvor han arbejder med menneskefiguren og naturen eller undersøger stedets betydning. Det er noget, som Bigum også ser som sit kunstneriske projekt, og han vil, gennem egne værker og ved det særlige udvalg af Peter Hansens værker, gerne vise hvor slagkraftig og vild en maler, Peter Hansen rent faktisk er.

Peter Hansen: Bimse i Slaraffenland, ca. 1904

Peter Hansen: Bimse i Slaraffenland, ca. 1904

Peter Hansen: Sommermorgen på havet, 1903

Peter Hansen: Sommermorgen på havet, 1903

Martin Bigum: Sommerens piger, olie på kanvas, 100 x 125 cm, 2016

Martin Bigum: Sommerens piger, olie på kanvas, 100 x 125 cm, 2016

Martin Bigum: Siska og Pusjkin, foto, 2016

Martin Bigum: Siska og Pusjkin, foto, 2016