Fynsk forår

4. maj – 30. juni 2019

Et 90-års jubilæum

Den Fynske Forårsudstilling er den ældste kunstnersammenslutning i provinsen og er en af de kunstnerstyrede sammenslutninger, der med sine mange år på bagen er lidt af en anakronisme i dagens Danmark, hvor hovedparten af udstillinger og udstillingssteder drives af gallerier og kuratorer. I sammenslutningerne beslutter kunstnerne i fællesskab, hvordan udstillingen skal opbygges og fungere. Det er en særegen dansk tradition, som er opstået nogenlunde samtidig med andelstanken.

De fleste steder er kunstnersammenslutningerne, med få undtagelser, desværre opløst. Men på Fyn lever tanken videre i bedste velgående, og netop i 2019 fylder Den Fynske Forårsudstilling 90 år. Det vil vi på Sophienholm i samarbejde med Johannes Larsen Museet og KunstCentret Silkeborg Bad rigtig gerne markere med en jubilæumsudstilling og en bogudgivelse med både tidligere og nulevende kunstnere. Det hele under overskriften ”Fynsk Forår”. Med slet skjult reference til fynboen Carl Nielsens berømte stemnings- og humørfyldte sangcyklus. Vi finder det interessant på denne måde at præsentere publikum for et bredt, kunstnerisk spænd over den danske kunsthistorie igennem hele 1900 tallet og begyndelsen af 2000 tallet.

Jubilæumsudstillingen ”Fynsk Forår” sigter således også på at vise, hvilke kunstnere der startede den danske kunstnersammenslutningsmodel på Fyn, og hvordan den er videreført helt op til i dag, hvor de årlige udstillinger stadig fremstår både levende og nyskabende.

Den Fynske Forårsudstilling havde sin start i 1929. De første år i udstillingslokaler på Klosterbakken og siden i en lang årrække på kunstbygningen Filosofgangen i Odense, og de senere år på SAK i Svendborg. De første mange år bestod gruppen udelukkende af fynske malere, men lige fra starten formåede Den Fynske Forårsudstilling at tiltrække anerkendte kunstnere fra hele landet og udlandet, og bl.a. kunstnere som Emil Nolde, Käthe Kollwitz og Pablo Picasso har været gæster på udstillingen. Der blev afholdt mindeudstillinger af bl.a. Harald Giersing, Jens Søndergaard m.fl.

På udstillingen er 17 af de afdøde kunstnere præsenteret:

Aksel Jensen, Thormod Kidde, Christian Pedersen-Bellinge, Eigil Wendelboe Jensen, Fritz Syberg, Gerda Andrea, Herman Madsen, Ingvard Petersen, Jeppe Andreas Larsen, Johannes Larsen, Kay Christensen, Lauritz Mikkelsen, Palle From, Rasmus Nellemann, Regnar Lange, Robert Lund-Jensen og Sven Havsteen-Mikkelsen

Samt 17 nulevende medlemmer:

Anette Holdensen, Anne Skamstrup Heiberg, Birgitte Thorlacius, Hanne Skyum, Helle Baslund, Jens Bohr, Keld Moseholm, Külli Suitso, Lars Abrahamsen, Lars Waldemar, Lea Mi Engholm, Michael Isling, P.O.Hansen, Poul Lee, Sanne Ransby, Sys Svinding, og Søren Hillerup Vaag.

Kay Christensen

Kay Christensen

Johannes Larsen

Johannes Larsen

Harman Madsen

Harman Madsen