Henrik Vibskov

5. september – 15. november 2020

performativeHANDLINGER / PERFORMATIVEacts

Henrik Vibskov (f. 1972) er en berømmet dansk multikunstner, avantgarde mode-designer og musiker, uddannet ved Central Saint Martins design-skole i London. Siden 2001 har han produceret både roste og omdiskuterede kollektioner og shows i eget navn med butikker i både København og New York. Henrik Vibskovs unikke udtryk og evigt eksperimenterende tilgang gør sig også gældende i hans omfattende arbejde med performance, kostumer og kunstneriske installationer og koncepter. Hans værker har været repræsenteret på prominente steder som, 21st Museum of Contemporary Art Kanazawa i Japan, MoMA PS1 i New York samt Palais de Tokyo i Paris. Han er hædret med flere priser i ind- og udland.

Sophienholms format udfordres og udnyttes til fulde under Henrik Vibskovs udstilling som på spektakulær vis indtager både bygninger og park. Her præsenteres en udstilling, der sprænger rammerne for det forventelige og indbyder til en kunstnerisk oplevelse af en helt særlig karakter. Fokus er lagt på Henrik Vibskovs installationer og performative værker, der bygger bro mellem forskellige kunstarter såsom skulptur, fotografi, video, performance og scenografi/teater. Heraf titlen – performativeHANDLINGER / PERFORMATIVEacts – der afspejler Vibskovs fragmenterede og genrekrydsende arbejde. For første gang vises et koncentreret udvalg af disse projekter i en samlet udstillingssammenhæng, hvor også samarbejder med udøvere fra forskellige felter sættes i scene. Herunder ballet- og opera projekter for Den Kongelige Svenske Opera, Oslo National Ballet, La Monnaie Bruxelles, Hotel Pro Forma samt performance- og videoprojekter.

Sophienholm og tilhørende landskabspark indtages med Henrik Vibskovs umiskendelige glimt i øjet, hvor hans innovative, legende og sanselige værker spiller op mod det klassicistiske og historiske aspekt, som Sophienholm udstråler. Stedsspecifikke installationer der korresponderer med både beskuer og omgivelser udfoldes her. Eksempelvis strækker “The Radish Arm Charm” sig i den lange allé, ligesom værket “Spikes Keep Citizens Upright” – der omkranser Det Norske Hus og bygger videre på Hein Heinsens stedspecifikke kunstværk fra 1993. Værket kommer under kærlig behandling i en indpakning, der giver bygningen en helt ny dimension i både format og følelse. Hermed ledes man rundt i, og oplever parken som en både fragmenteret og samlende karakter, der understreger Vibskovs rumlige, finurlige og sanselige tilgang værk og udtryk. 

Henrik Vibskovs virke indkapsler et aktuelt billede på vor samtid, som en abstrakt og vidtrækkende form for collagekunst, hvor kunstarter kombineres, udfordrer og supplerer hinanden i nye opfattelser og tilgange til den verden vi alle er en del af. Disse knyttes, brydes og formidles gennem udstillingen med et greb der formidler Henrik Vibskovs imponerende spændvidde. 

Her er en udstilling der taler til sanserne og nysgerrigheden, og i berigende omfang drager beskueren ind i Vibskovs verden af fantasifulde, visionære og sanselige kunstneriske formationer og værker.

Udstillingen er kurateret af Bo Jessen Fogh Laursen / Art & Culture Lab. Oplev blandt andet værker skabt i samarbejde med Kirsten Dehlholm, Alexander Ekman, Alastair Philip Wiper, Thomas Jessen, Mads Vegas, Viggo Grumme og Andreas Emenius. Flere bøger, bl.a. en ny stor udgivelse, som er første del af et nyt trebindsværk, supplerer udstillingen og kan købes på Sophienholm i perioden. Samt nye litografier fra Copenhagen Edition med udgangspunkt i udstillingen på Sophienholm. 

Omvisninger for udstillingens gæster søndage kl. 15 d. 13. september, 4. oktober og 25. oktober.

Madame Butterfly. Foto: Vibskov Design

Madame Butterfly. Foto: Vibskov Design

Madame Butterfly. Foto: Vibskov Design

Madame Butterfly. Foto: Vibskov Design

Tallerkener. Foto: Leif Bolding

Tallerkener. Foto: Leif Bolding

Fragile Soap Bodies. Foto: Leif Bolding

Fragile Soap Bodies. Foto: Leif Bolding

The Radish Arm Charm. Foto: Leif Bolding

The Radish Arm Charm. Foto: Leif Bolding

Spikes Keep Citizens Upright. Foto: Hampus Berndtson

Spikes Keep Citizens Upright. Foto: Hampus Berndtson