Folkeuniversitet
på Sophienholm

Forår/sommer 2024

Udsnit af Julie Overbeck Lütkens maleri “Udsigt mod Sophienholm Slot”, u.å. - foto Ole Akhøj/Bakkehuset

I et samarbejde med Københavns Folkeuniversitet er der mulighed for både at opleve et foredrag med BA. Claus Christoffersen om idéhistorien på Sophienholm og sommerhøjskolen Tæt på guldalderen.


mellem oplysning og romantik - idehistorien på Sophienholm og området nord for københavn

23. maj kl. 10-14.30
Foredrag inkl. udstillingen Laboratorium for flet og frokost i Sophienholm Café

Den moderne verden er spændt op mellem den arv, vi har fra henholdsvis oplysningstiden med dens tro på fornuft, fremskridt og det universelle menneske og romantikken med dens tro på land, folk, sprog, nation, anelser og det særegne og specielle.

På Sophienholm mødes disse to strømninger omkring år 1800, hvor familien Brun ejede det smukke landsted ved Bagsværd sø. Familien Brun var en del af det spændende åndelige og kulturelle miljø i overgangen mellem oplysningstid og romantik, og med udgangspunkt i Sophienholm og det øvrige område nord for København vil vi se nærmere på periodens åndsliv og idéhistorie.

Prisen inkluderer frokost i caféen, kaffe samt entré til kunsthallen.

Læs mere


Sommerhøjskole: Tæt på Guldalderen

5.-9. august kl. 9-14.45
9 foredrag inkl. vennekort til Sophienholm samt morgenbrød og frokost alle dage

Ved BA Claus Christoffersen, akademileder, cand.theol. Ingrid Ank, Grundtvig-Akademiet, projektforsker, mag.art. Gertrud With, Sophienholm Kunsthal, cand.mag. Maja Lykketoft, direktør, ph.d. Gertrud Oelsner, Den Hirschsprungske Samling, lektor, ph.d. Søren Schauser, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, lektor, ph.d. Torsten Bøgh Thomsen, SDU, stadsarkivar, cand.mag. Mette Henriksen, Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv, professor, ph.d. Poul Duedahl, AAU

I Sophienholm Kunsthals smukke omgivelser ved Bagsværd Sø kan du i løbet af denne uge komme helt tæt på guldalderens natursyn, menneskeopfattelse og kunst.

Med idéhistorien som fælles udgangspunkt, vil vi komme ind på Grundtvig, tidens salonkultur, Eckersberg og hans elever, H.C. Andersen og tidens skyggesider. Undervejs vil vi nyde godt af omgivelserne med en tur rundt i den omkringliggende park, der er udformet efter tidens idealer og en rundvisning i områdets landliggersteder. Vi runder ugen af med en reception og mulighed for at se, hvad Sophienholm Kunsthal bruges til i dag.

Med i prisen er et medlemskab af foreningen Sophienholms Venner, der giver en række fordele, bl.a. fri adgang til Sophienholms udstillinger og 50% rabat på entré til alle kunsthaller i Danmark.

Læs mere