kunstudstilling

GEORG JENSEN – 150 år

9. juli – 4. september 2016

Den 31. august i år, er det 150 år siden sølvsmed og billedhugger Georg Jensen kom til verden i Raadvad, hvor han boede de første 14 år af sit liv. Det markeres med en stor udstilling om Georg Jensens liv og kunstneriske virke på Sophienholm.

På Sophienholm er vi jo glade for at kunne fejre ham, her hvor han er født – i Raadvad, Lyngby-Taarbæk Kommune - denne store kunstner, hvis sølv og smykker forhandles over hele verden, også i dag. Mindre kendt er måske hans billedhugger- og keramiske arbejder. Udstillingen på Sophienholm kommer rundt om hele hans værk.

At eje et Georg Jensen smykke, eller en sølvskål eller lignende, er det samme som at eje en skat. Og hvis man nu ikke selv er den heldige ejer, så kan man jo i de næste to måneder fryde sig over at kunne bevæge sig rundt i en stor skatkiste her på Sophienholm. Fyldt med prægtige eksempler på en enestående produktion, som stilmæssigt starter i skønvirke-tiden og strækker sig over art-deco, frem til funktionalismen. En lang række af vores senere sølvsmede har lært hos ham. Bl.a. Kay Bojesen, som Sophienholm havde en succesfuld udstilling med forrige år.

Georg Jensen skrev selv i en kort erindringsartikel i 1926: "Raadvad var et paradis på jorden, den herligste skov af mægtige ege- og bøgetræer, den store dam, hvorfra åen, som drev vandmøllen, delte sig i to arme og løb videre igennem mosen med det mystiske ellekrat ... og uden at jeg vidste af det, indsugede jeg indtryk, som ligger til grund for min kunst."
Vegetationen, både blomster, frøkapsler, blade og stængler, tog han til sig. Han fulgte også dyrelivet – fra den mindste bille til haletudser og frøer. Det ser man tydeligt i hans tidlige keramik og i smykkerne.

Hans livs- og værkhistorie kan man blive klog på ved at fordybe sig i udstillingen eller i de bogværker, som følger med udstillingen. Bl.a. det lille katalog: Georg Jensen 150 ÅR, som Historisk-topografisk Selskab for Lyngby-Taarbæk Kommune har udgivet i samarbejde med Sophienholm.

Der er rigtig mange at takke i forbindelse med etablering af en sådan udstilling. Først og fremmest Georg Jensen Selskabet ved formand Michael Rindom Krogsgaard, som i samarbejde med Benedicte Bojesen, Sophienholm har stået for udstillingen. I tæt samarbejde med museerne Koldinghus, Clay Keramikmuseet i Middelfart, Ehlers Samling i Haderslev, Varde Bymuseum, Lyngby Stadsarkiv og Designmuseum Danmark. Derudover har Georg Jensens efterkommere og rigtig mange andre privat personer vist udstillingen stor imødekommenhed ved at bidrage med oplysninger og udlån. 

Har du en smartphone, bliver du på www.georgjensen150.dk guidet igennem udstillingen med små historier.

Den 31. august vil blive fejret med forskellige tiltag, som publiceres i pressen.

Katalogforside

I forbindelse med udstillingen blev der udgivet et katalog. Kataloget kan stadig købes for 75 kr. + forsendelse ved at klikke på følgende mail-link: sophienholm@ltk.dk

Adam og Eva Bæltespændet. Foto: Fotografen Wichmann 2016

Adam og Eva Bæltespændet. Foto: Fotografen Wichmann 2016

Paris korpus. Foto: Fotografen Wichmann 2016

Paris korpus. Foto: Fotografen Wichmann 2016

Pottemagerskålen. Foto: Fotografen Wichmann 2016

Pottemagerskålen. Foto: Fotografen Wichmann 2016