aktuel udstilling
det nuttede
1. maj kl. 17.00 til 31. august 2025
Kan kunst være nuttet?
Det spørgsmål stiller udstillingen Det Nuttede, der præsenterer 12 samtidskunstnere, som på hver deres nuttede måde kommer med meget forskellige bud på den æstetik, der præger vores tid mere, end vi aner.
Nuttethed forbindes ofte med japansk Kawaii og amerikansk popkultur, men med denne udstilling vendes blikket mod vores egen hjemlige, nordiske og æstetiske kontekst og spørger: Findes der noget, vi kan kalde det nordisk nuttede? Deler vi fælles referencer på tværs af lande – eller er det måske et generationsspørgsmål?
Det Nuttede tegner et vildt, varieret, sjovt, drillende og også til tider grufuldt billede af det nuttede i kunsten gennem værker af Evo Sidney (DK), Malin Molin (SE), Emma Ainala (FI), Kathrine Ærtebjerg (DK), Alberte Skronski (DK), Anna Aagaard Jensen (DK), Aki Turunen (FI), Stefan Tcherepnin (US/SE), Ida Thorhauge (DK), Cecilie Penney (DK), Sofie Burgaard (DK) og Luca Bjørnsten (DK).
Kunstnerne arbejder alle med aspekter af det nuttede i vidt forskellige medier og materialer. Den finske kunstner Emma Ainala benytter det nuttedes indbyggede magtspil i sine vilde malerier om at se og blive set på. Katten som repræsentant for den ultimative nuttethed er afsæt for svenske Malin Molins værker, der med særegne kunstighed og tillokkende farver lægger op til refleksion over det autentiske i kunsten og algoritmens relation til det nuttede som begærsobjekt. Danske Luca Bjørnsten tuner os ind på det nuttedes særlige materialeæstetik med nye ”megasize-klistermærke-replika”-værker, og i Cecilie Penneys videoværk, er det nuttede et lille væsen, der hvileløst bevæger sig gennem golde hospitalgange.
Udstillingen lader sig inspirere af den amerikanske teoretiker Sianne Ngais bog Our Aesthetic Categories: The Cute, the Zany, and the Interesting (2012), der rusker op i de gamle æstetiske kategorier og tilføjer en ny: kategorien Cute. Ngai argumenterer for, at nuttethed ikke blot er en stil, men en affektiv kategori, der afslører magtstrukturer og kulturelle normer. Nuttethed kan vække både omsorg og aggression på samme tid og spiller en central rolle i alt fra kunst og design til sociale medier og teknologi.
Udstillingen er generøst støttet af: Ny Carlsbergfondet, Grosserer L. F. Foghts Fond, Gustaf Packaléns mindefond og Finlands Kulturinstitut i Danmark.
Stefan Tcherepnin, Slimer, 2020 - Foto Thomas Sinkevicius
Emma Ainala, Tortoise Chamber, 2023, oil on canvas
Malin Molin, the cats are new but the patterns are old, 2024, Oil on canvas - Foto_Jean-Baptiste Béranger