parken

 

Arkitekturen

Hovedbygningen

Hovedbygningen
Den karakteristiske hvide hovedbygning, som blev grundlag i 1769, rummer i dag en kunsthal i den midterste og højre fløj. Kunsthallen har skiftende udstillinger hovedsageligt med samtidskunst og indgang fra gårdspladsen. I den venstre fløj finder man caféen, der har indgang fra haven. Hovedbygningens nuværende udseende med 2. sal og bliktage tilskrives den franske arkitekt Joseph-Jacques Ramée.

 

Staldbygningen

Staldbygningen
Den røde staldbygning husede i gamle dage karlekammer, vogne og hestebåse - sidstnævnte kan stadig anes i mellemgangen, hvor søjler og buer er udformet i nygotik. I dag kan man bag den venstre vognport finde CoBrA-rummet og det smukke CoBrA-loft. På Staldloftet har Lyngby-Taarbæks Billedskole værksted, og Sophienholm Kunsthal afholder workshops, foredrag og koncerter både indenfor i staldbygningen og på gårdspladsen foran.

 

Norske Hus - fotograf Kristian Holm

Norske Hus
I yderkanten af parken ligger Norske Hus, der historisk blev brugt til at holde små selskaber og spise en eremitage, som betyder uden betjening. I dag benyttes huset periodisk til kunstnerisk udfoldelse. Kunstnere og designere som bl.a. Sara Martinsen, Tina Ratzer og Jeremy Walton har benyttet huset som atelier og udstillingslokale. Kunsthallen benytter det også lejlighedsvist til forfatterforedrag, workshops og saloner i “en eremitage”-ånden. Læs mere

 

Portnerhuset ved indkørslen til Sophienholm

Portnerboligen
Ved indgangen til Sophienholm møder man først det gamle portnerhus. Det blev formentlig opført i 1804, hvor Nybrovej blev flyttet mod nord. Det har en nygotisk kvist med gotiske ornamenter. I dag holder Lyngby Kunstforening til i Portnerhuset - foreningen blev stiftet i 1952 og arrangerer udstillinger, kunstrejser, kunstnerbesøg og foredrag for deres medlemmer.

 

Dukkehuset - Louis Scherfig, Den lille familie, 2023 - fotograf Jenny Sundby

Dukkehuset
Det lille legehus på nordsiden af hovedbygningen opstod i midten 1880’erne, hvor den 10-årige Valdemar Aller byggede den første version med stumper af træ fra døre, låger og plankeværk banket på fire pæle. Ti år senere fik den nu 20-årige Valdemar efter et “eventyr” i Sverige transporteret affaldstræ fra papirfabrikation til Sophienholm og byggede “Dukkehuset”, som det står i dag. Igennem tiden har det været rammen om lokale børns leg, og i udstillingen NYT LYS 23 kunne man opleve kunst bag vinduerne.

 

det praktiske

Fotoshoots og filmoptagelser er kun tilladt med forudgående aftale. Kontakt os på tlf. 4597 6500 el. sophienholm@ltk.dk for at lave en.


kunstværkerne

Hein Heinsen
Eremitagen og bjergbestigersken, 1993

Kunstner og arkitekt Simon Hjermind Jensen
Grotte, 2024 (ifm. hans arbejdsophold i Norske Hus)

Torben Schønherr
Linien, 1993

Ib Spang Olsen
Livstræet, 2001

Kirsten Lockenwitz

Skulpturskoven, 2014

Hanne Varming,
Konen med æggene, 2000

Landskabsarkitekt Torkild Helland Kleppe
Apsis, 2024 (ifm. udstillingen Laboratorium for Flet)

Pontus Kjerrman
Pavillion, 2004

Leif Sylvester
Donna Grey, 2010

Anker Hoffman
Buste af borgmester Fenneberg, 1976

Ingvar Cronhammar
Bænk, 2003

Jørgen Haugen Sørensen
Dumhedens forskansning 1998

Gunnar Westman
Påfugl, 1977

Eli Benveniste
Balance, 2020

Stine Ring Hansen

Buste af Benny Andersen, 2021