Udstillinger 2022

Udstillingsplakat

Nina Maria Kleivan:
journey into the mess
22. januar - 6. marts

Nina Maria Kleivan har gennem det meste af hendes kunstneriske virke, fra 1980’erne til nu, arbejdet med identitet og individet kontra kulturen. På hendes soloudstilling fik vi en veritabel tour-de-chambre gennem Kleivans livsformende elementer. Ekkoet fra Kleivans norske fædrene ophav, der blev fanget af tyskerne i forsøget på at undslippe til fods over fjeldet til Sverige. Og brudstykker af kunstnerens eget liv og værk fortalt i så forskellige medier som foto, skulptur, maleri, installation – og puslespil! Selv Sophienholm dukker op i dukkehusformat, som en kukkasse for en helt ny videoproduktion. Kleivans værker leger med vores forestillinger om at se og blive set, som et individ og en del af en kontekst. En familie, en nationalitet, en kultur, hvor kontrasterne og dobbelttydighederne hele tiden bryder billedet, driller beskueren og skubber til vores forventninger. Og ikke uden en god portion humor.

Læs mere


Ulrik Møller (c) Bjørn Pierri Enevoldsen

Bianca Maria Barmen (c) Bjørn Pierri Enevoldsen

corner 2022
”Hjørnelandskabet”
18. marts - 18. APRIL

Kunstnersammenslutningen Corner fik sit navn fordi den bygning i indre København, hvor den første udstilling fandt sted i 1932 havde fået det fancy engelske navn: Corner-bygningen. Bygningen er for længst fortid, men kunstnernes sammenslutning bestod og beholdte sit navn.  Siden har de haft hjemme mange steder og de seneste 14 år på Sophienholm i Lyngby.  Kredsen af kunstnere er kun blevet større, og i dag er Corner Danmarks næststørste kunstnersammen­slutning med en stor mangfoldighed i både udtryk og alder og endda nationalitet blandt kunstnerne. I anledningen af 90 års fødselsdagen deltog hele 35 på jubilæumsudstillingen.

Udstillingens tema ”Hjørnelandskabet” var ikke kun ment som et ordspil på det historiske navn, men havde også den dybere mening, der efterhånden viste sig gennem årtierne, hvor sammenslutningerne gav stemme til den kunst, der viste verden fra en mangfoldighed af synsvinkler, frem for skiftende ensporede moderetninger. Samtidig rummede temaet selvfølgelig også et hint til den fællesnævner, der fra starten har været for Corners kunstnere: Kærligheden til landskabet som motiv.

De deltagende kunstnere var:

Martin Askholm, Bianca Maria Barmen (S), Elisabeth Bergsøe, Jens Bohr, Linda Bjørnskov, Per Baagøe, Uffe Christoffersen, Mia Nelle Drøschler, Maja Lisa Engelhardt, Daniel Enkaoua (F), Alba Enström, Mogens Gissel,  Claus Handgaard, Bente Hansen, Merete Hansen, Ole Prip Hansen, Finn Heiberg, Lars Heiberg, Tove Hummel, Elisa Jensen (US), Jens-Peter Kellermann, Pontus Kjerrman, Kirsten Klein, Leif Madsen, Anne Marie Mejlholm, Ulrik Møller, Anita Viola Nielsen, Egon Bjerg Nielsen, Hanne Sejrbo Nielsen, Mogens Nørgaard, Knud Odde, Cathie Pilkington (UK), Lene Rasmussen, Lars Ravn, Tong Wang, Claus Ørntoft. Desuden vil der være mindeophængning for Morten Skovmand.

Med støtte fra Toyota Fonden, Augustinusfonden, Knud Højgaard Fond, William Demant Fonden og Corners Venner.

Læs mere


Udstillingsplakat

George_Koutsouris, 2022 - Fotograf: Ture Andersen

Spor af Niels Bohr
29. april – 7. august 2022

Er videnskab og kunst hinandens modpoler? I 2022 var det hundrede år siden, at Niels Bohr fik Nobelprisen for sin banebrydende opdagelse af atomets opbygning. Udstillingen på Sophienholm kredsede om det præg, Niels Bohr har sat på vores verden – og hvordan det kan spores i kunsten.

Udstillingen talte blandt andet kunstnere som AVPD, der forsøgte at aflure lyset dets hemmeligheder; Eva Steen Christensen, der ynder at skille tingene ad – og samle dem igen, Asger Jorn, der udfordrede Bohrs komplementaritetsteori, Honey Biba Beckerlee, der har skabt sin egen version af Bohrs “dobbeltspalteeksperiment”, benandsebastian som ”fejrer tvivlen” og J.F. Willumsen, hvis berømte værk “En fysiker”, der var udlånt fra Hagemanns Kollegium i København.  

Desuden deltog Anne Prytz Schaldemose, George Koutsouris, Jens Bohr, Rikke Raben, Torben Ebbesen og Toril Johannessen.  

Barbara Læssøe Stephensen, chef for Sophienholm og co-kurator på udstillingen udtalte: “Som kunsthal skal vi hverken formidle kvantemekanik eller atomfysik, men vi håber med denne udstilling at kunne åbne øjnene for, at moderne videnskab og kunst ikke kun er modsætninger, men også har en stor fællesmængde. Blandt Bohrs bidrag til verden hører også erkendelsen af, at virkeligheden ikke lader sig beskrive bedst i ét billede, men i flere – gerne modsætningsfyldte. En erkendelse kunsten også har bidraget til, og som vi bekender os til på Sophienholm. 

Udstillingen var kurateret af Nanna Kirstine Lund og Barbara Læssøe Stephensen og gjort mulig med støtte fra: Beckett Fonden, Gangsted Fonden, Knud Højgårds Fond, Ernst b. Sund Fonden, William Demant Fonden, og Statens Kunstfond.

Læs mere


Fotograf: Kristian Holm

Fotograf: Kristian Holm

SARA martinsen:
ELEMENT - ÆRE
3. juni - 31. juli (NORSKE hus)

Sara Martinsen afsøgte den svære kunst at koge et udtryk ned til det mest elementære og banale, uden at det mister sin visuelle styrke. Velsagtens den udfordring, vi mennesker bliver stillet overfor dagligt i omstillingen mod en miljøansvarlig adfærd: at skrælle lagene af, fravælge det unødvendige og samtidig bevare en puls.

I udstillingen ELEMENT - ÆRE beskæftigede Sara Martinsen sig med de rå, naturlige materialer, deres historie, deres materielle udtryk, deres potentiale og hvordan de kan arrangeres, så de henvender sig til beskueren i en æstetisk sammenhæng, der (gen)vækker vores sanser og videbegær.

Sara er optaget af de rå, uforarbejdede materialer, fordi de netop er rå; de er fundamentale, uforarbejdede i deres materialitet, overflade og udtryk. De er ligetil, rolige og uforstyrrede. Naturen er, modsat mennesket, tålmodig. Den evolutionære proces strækker sig langt ud over en generations levealder, og naturen forstår at handle på den lange bane.

Udstilling hyldede det fundamentale og elementære og vores behov for at opleve og sanse det uforarbejdede.

Sara Martinsen er uddannet møbeldesigner og arbejder i krydsfeltet mellem kunst og design. Hun interesserer sig for menneskets forhold til naturen - det, som hun mener danner ramme for forståelsen af vores egen identitet og verden omkring os. Hun kalder selv sit arbejde for materialeformidling og skabte værkerne til udstillingen i de rolige omgivelser i Norske Hus, tæt på elementerne. 

Læs mere


Udstillingsplakat

Fotograf: Ture Andersen

Christina Overvad Hansen, Atlas, 2022 Fotograf: Ture Andersen

Metamorphoser - forvandlingens kunst

Fra 20. august – 6. november 2022

METAMORPHOSER var en samling af kunstneriske ytringer i en samtid, hvor alt er til forhandling, kan forvandles og morfes, hvor det biologiske og det digitale fusioneres, hvor køn og identitet transformeres og hvor vi forsøger at finde en samhørighed med naturen.

På udstilling deltog syv samtidskunstnere, der hver især har markeret sig på den danske og den internationale kunstscene de seneste år. Den var kurateret af kunsthistoriker Jane Løvschall Dolmer og Barbara Læssøe Stephensen, chef for Sophienholm. 

I Nanna Abells værker var hverdagsobjekter omdannet til menneskelignende skikkelser og gav liv til et reklamebanner eller en campingstol. Christine Overvad Hansens skulpturer gik i symbiose med mekaniske motorer og blandede materialer som epoxy, pels, bronze og sågar salt og æteriske olier. I Kinga Bartis’ malerier flød elementerne og menneskerne sammen, mens Helene Nymanns videoværker endda forsøgte at skabe forandringer hos beskueren – med hjælp fra antikkens Medusa.

Metamorphoser er et klassisk græsk begreb for ting, der smelter sammen, og et interessant fællestræk ved værkerne udvalgt til udstillingen er, at de kredser om og trækker på antikkens myter. Sif Itona Westerberg var repræsenteret med to af sine kendte relief-parafraser over antikkens Dionysosfigur, Amalie Smith ledte med infrarødt kamera efter farve og liv i Akropolis’ figurer og Johanne Helga Heiberg gik endnu længere tilbage med sine illustrationer til et digt forfattet for over 4000 år siden. 

“METAMORPHOSER er en samtale med den samtid, vi er en del af, og vi stræber efter, at udstillingen både afspejler og udvikler samtalen. Et særligt nysgerrigt blik kastes på det fænomen, at antikkens og middelalderens myter og fabler ofte bliver inddraget, bearbejdet og taget under genbehandling: Hvad er det, kunstnerne ser i antikken og de klassiske myter? Og hvordan kan de tolkes ind i en nutidig kontekst?”, udtalte Barbara Læssøe Stephensen om udstillingen, der blev gjort mulig med støtte fra: Arne V. Schleschs Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Statens Kunstfond, Augustinus Fonden og File Under Pop.

Læs mere


Udstillingsplakat

Fotograf: Peter Christian Christensen

laboratorium for mørke

Fra 29. november - 19. februar 2023

Hvorfra har mørket fået sit dårlige rygte og har mørket ikke et potentiale, vi overser? Med udstillingen ”Laboratorium for Mørke” inviterede Sophienholm teaterfolkene Katrine Wiedemann og scenograf Maja Ravn til at lave en kunstnerisk undersøgelse af mørket og et oplevelsesrum i det vidunderlige mulm, der indhyller Sophienholm om vinteren, langt fra lysforurening og larm.

”Laboratorium for Mørke” var hverken en udstilling eller et teater, men et sted midt imellem hvor genrerne udforsker hinandens muligheder: hvad sker der hvis publikum må gå rundt i scenografien? Hvad sker der med beskueren, hvis de ikke kan se ret meget? Kan instruktør og scenograf leve uden skuespillere? Kan man lave en udstilling uden værker?

Og hvem bedre end teaterfolket til at lede vejen? For dem er det i mørket, at mulighederne begynder.

Chef på Sophienholm Barbara Læssøe Stephensen siger: ”Vi har jo vist de meget populære NYT LYS-udstillinger de sidste par år i Sophienholm park, men samtidig har vi som erklæret mission at lave udstillinger, der tager del i de samtaler, der er i tiden. Og i år har samtalerne i høj grad handlet om energikrise, klima-fråds, krig og dyrtid. Med udstillingen Laboratorium for Mørke har vi valgt at undersøge bagsiden og gå helt og aldeles ind i mørket - med stor nysgerrighed.

Som en del af udstillingen var der hver torsdag kunstneriske forsøg med bl.a. Knud Romer, Ojuna Njama, Keith Lohse, Anna Juul, Charlotte Rørth, Frederikke Lett, Trine Rosa Bonde og Bureau for Listening.

Udstillingen var støttet af Vilhelm Hansen Fonden, Aase og Johanne Louis-Hansens Fond, Konsul Georg Jorck & hustru Emma Jorcks Fond og File Under Pop.

Læs mere