kunstudstilling
Sylvester 70
27. marts – 24. maj 2010
Leif Sylvester Petersen – eller slet og ret Sylvester – er et multimenneske. Han er skuespiller, sanger, musiker, komponist, gøgler og billedkunstner. Det er i sidstnævnte egenskab, vi her i 2010 byder ham hjertelig velkommen på Sophienholm i anledning af, at han har nået den høje alder 70 år. Det er jo svært at forstå, for han forekommer at være evigt ung.
Nu indtager han os med en stor udstilling, der viser hans nyeste værker – både maleri og skulptur. En udstilling, man nok ikke kan blive andet end glad af at opleve. Det er da i hvert fald et af målene med den. Her får man humor, spræl og også mere alvorlige overvejelser med i købet, når penslerne svinges med et talentfuldt håndelag og frit valg mellem de mættede farver.
Hvis vi nu lige skal have ham ”anbragt” i et 70-årigt livsforløb, så er han født den 18. april 1940 i København/Amager, hvor han voksede op i jævne kår. Han er uddannet tømrer, og arbejdede i dette fag op gennem 60´erne. Samtidig begyndte han i slutningen af 50´erne sin musikalske karriere som jazz-musiker i Nyhavn, og dannede sammen med Erik Clausen i 1969 ”Clausen og Petersens Gadecirkus”, der lavede politisk betonede forestillinger på gaden i København. Så tidligt som i starten af 70´erne lavede makkerparret også omrejsende maleriudstillinger.
I 1973 spillede duoen en hovedrolle i etableringen af Røde Mor Rockcirkus, bl.a. i forestillingen ”Betonhjertet – Billeder af Ib Sylvesters liv”. Fra 1976 fik Clausen og Petersen opført egne forestillinger. Musikken fra forestillingen ”København – du har alt” kom i 1978 på pladen ”I Storbyens Favn” med numre, der blev til de rene landeplager, f.eks. ”Mormors Kolonihavehus” og ”Friheden Flyver”. Herpå begyndte han at turnere med sit eget succesrige band ”Sylvester og Svalerne”, der optrådte med en blanding af rock- og spillemandsmusik. Han skrev både tekster og musik til gruppen, der siden blev til Sylvester & Co. som bl.a. turnerede med Kim Larsen og Bellami i ”Cirkus Himmelblå”. I filmverdenen samarbejdede han med Erik Clausen omkring ”Cirkus Casablanca”, og fik et folkeligt gennembrud som skuespiller i filmen ”Midt om natten”. Ud over roller i film som ”Mig og Charly” og ”Tarzan Mamma Mia” havde han også en gennemgående rolle som garagebestyrer i TV-serien ”Taxa”. Og så aktuelt som i 2010 har han også fået megen ros for sin rolle i Nikolaj Steens film ”Old Boys”. Joh, han kan stadig noget.
Men nu er det altså som BILLEDKUNSTNER, vi får fornøjelsen af Sylvester her. Som nævnt startede han meget tidligt med at male. Men fik jo meget andet at gøre. I 1988 fik han så sit comeback som kunstmaler, og har siden 1991 med stor succes næsten udelukkende arbejdet som billedkunstner. I 1996 åbnede han sit eget galleri ”Python” i København. Og så er det ellers gået derud af med udstillinger, udsmykninger etc.
Som autodidakt maler har han fulgt en anvisning fra sin gamle tegnelærer i folkeskolen: at ”lige meget hvad du laver, så skal der farver på”. Og det må man sige, der er. Han producerer farvestærke, fantasirige og fabulerende billeder af menneskelige gestalter, fugle og dyr, som appellerer til alle aldre.
Tilmæssigt kan man måske tale om ”figur-ekspressionistiske” billeder – billeder som er et kighul ind til en verden, hvor idyl og rædsel lever side om side. Hvor alvor og sjov blandes på en måde, så man hele tiden er i tvivl om, hvor det ene begynder og det andet slutter. Humor optræder side om side med melankoli og angst. Tilstande han formentlig har haft stærkt inde på livet i sin omtumlede tilværelse, hvor der må have været en del vaklen, når der skulle vælges/fravælges mellem familieliv, gøglerliv og malertilværelsen.
Summa summarum må man sige, at han fremstår som en ukuelig og livsglad mand, i overensstemmelse med sin kunstneriske hang til at gå efter det folkelige. Man er vel tro mod sine rødder. Især når disse også har udstyret én med SÅ mange talenter, og forstand på at håndtere dem – som Sylvester.
Foruden Peter Michael Hornungs store bog om Leif Sylvester ”Blikket som Blikfang”, udgivet i anledning af fødselsdagen, medfølger også et mindre, illustreret katalog til den aktuelle udstilling. Begge disse, samt diverse tryk og plakater kan købes på udstillingen.
I forbindelse med åbningen af udstillingen havde både TV2 Nyhederne og TV2/Lorry indslag om Leif Sylvester.
I forbindelse med udstillingen blev der udgivet et flot illustreret katalog LEIF SYLVESTER - 70.
Kataloget kan stadig købes for 120 kr. + forsendelse ved at klikke på følgende mail-link: sophienholm@ltk.dk