kunstudstilling

Sommerlandets arkitektur 

drømmen om det gode liv

16. juni – 2. september 2018 

Sophienholms nye udstilling og tilhørende bog, ”Sommerlandets Arkitektur – Drømmen om det gode liv”, handler om sommerhusarkitekturens historie. Fra Frederik 2.s lille lystslot Lundehave, over Sophienholm som landsted fra begyndelsen af 1800-tallet, til årtusindskiftets primitive shelters beregnet til overnatning i naturen. Sådan meget kort fortalt. Udviklingen afspejler således forskellige perioders og samfundsgruppers forestillinger om det gode liv.

Udstilling og bog, kurateret af mag.art. Nan Dahlkild, uddyber den historiske udvikling i forskellige dele af landet og dokumenterer i form af tegninger, skitser, foto, malerier, modeller og diverse effekter de mange typer af bygninger og bebyggelser fra landsteder, sommervillaer og typehuse til feriebyer, kolonihaver og campingpladser.

Den øgede og konstant voksende fritid, den danske befolkning fik med bl.a. otte timers arbejdsdagen i 1919 og ferieloven af 1938, har skabt sine egne sociale, arkitektoniske og landskabelige rum med muligheder for anderledes livsformer som en form for nære utopier. Jvf. Arne Jacobsens ”tårn” på Bellevue strand. Mulighed for en friere kropskultur, sol- og havbadning og en tilnærmelse til det gode liv. Om ikke hele livet, så dog i ”den frie tid” om sommeren. Sommerlivet kan ses som et frirum for sociale, arkitektoniske og indretningsmæssige eksperimenter, som fører frem mod mere uformelle livsformer og en lettere og lysere boligkultur.

I de kommende års udvikling af det danske sommerland er der mange muligheder for at indtænke natur, renere omgivelser, bæredygtighed, klimaændringer og økologi. Og der er mange kvaliteter at hente i den danske sommerarkitekturs historie, som rummer en væsentlig bygningsmæssig kulturarv.

Udstillingen vises foruden på Sophienholm også på Faaborg Museum fra d. 17. november 2018 til d. 22. april 2019, og derefter på KunstCentret Silkeborg Bad fra d. 11. maj til d. 29. september 2019.

Den omfangsrige og rigt illustrerede bog, der ledsager udstillingen, har interessante bidrag af seks renommerede fagfolk. Den udkommer på Tusculanums forlag og kan købes på udstillingerne til en favørpris på 200 kr. (normalpris 250 kr.)

I udstillingsperioden arrangeres der både omvisninger, saloner og andre arrangementer.

Blomsterhaven og Dyrehaven Og så er der ”Blomsterhaven” med de smukke blomster som motiv; og det både ude, inde og i vindueskarmen, hvor ude og inde mødes. Udstillingen slutter i ”Dyrehaven”, som primært omfatter Larsens have. Her møder vi havens mange dyr; Larsen elskede sine dyr – og så var det praktisk at have modellerne lige i nærheden.

Den tilhørende bog ”Haven ved Havet” er støttet af Albani Fonden, og kan købes på udstillingen for 160 kr. 

Katalogforside

Bogen Sommerlandets arkitektur kan stadig købes for 150 kr. + forsendelse ved at klikke på følgende mail-link: sophienholm@ltk.dk

 

Katalogforside

Bogen Haven ved havet kan stadig købes for 100 kr. + forsendelse ved at klikke på følgende mail-link: sophienholm@ltk.dk

1.jpg
2.jpg
3.jpg