kunstudstilling med ANNA KLINDT SØRENSEN
Det grænseløse blik
20. juni – 13. august 2021
Anna Klindt Sørensen (f. 1899 – 1985) hører til generationen af kvindelige danske kunstnere i det 20’ende århundrede som, trods en lang professionel karriere, først nu får fortjent opmærksomhed. Hun studerede ved det Danske Kongelige Kunstakademi - på tre franske malerskoler - og som elev af Legér var hun del af 1920’ernes internationale banebrydende kunstnermiljø i Paris. Alligevel måtte hun vende hjem til en hård kamp for anerkendelse af sin kunst.
I dag er det netop Klindt Sørensens frie streg og frontløber kvaliteter der toner frem, når Sophienholm Kunsthal udstiller hendes værker fra flere samlinger og med bidrag fra samtidskunstneren Birgitte Ejdrup Kristensen. Udstillingen er kurateret af forfatter og cand. mag, Ph.d. Eva Pohl, og udforsker især to af Klindt Sørensens yndlingsmotiver: landskabet og den kvindelige model. Interessant er det, hvordan den berejste Klindt Sørensen kredser om det nære og sin hjemstavns natur i Ry. Samtidig stilles der skarpt på Klindt Sørensens mangfoldige motiver af kvindelige modeller, der vækker interessen for den kvindelige kunstneres blik på den kvindelige model.
Chef for Sophienholm Kunsthal Barbara Læssøe Stephensen siger om udstillingen: ”Anna Klindt Sørensen er et vildt bekendtskab, som virkelig får mig til at tænke over, hvor svagt et billede vi stadig har af de kvindelige billedkunstnere, som banede vejen. Klindt Sørensen har gennem hele sit virke kæmpet for kvinders ligestilling i kunsten og Sørensen har jo levet i flere volter af kvindefrigørelsen og har været ung samtidig med Thit Jensen og Asta Nielsen. Midaldrende med Tove Ditlevsen, og ældre samtidig med Kirsten Justesen - og hele tiden aktiv. Man kunne næsten have undt hende at se, hvordan det nu er ved at lykkedes den unge generation i dag at gøre op med de snævre skønhedsidealer. Jeg tror mange unge vil værdsætte hendes blik.”
Anna Klindt Sørensen arvede i 1961 Villa Petersborg i Ry efter sin mor, og det var hendes hensigt at etablere et museum for kvindelige kunstnere. Det blev imidlertid afvist af kommunen, og Klindt Sørensens arv blev først og fremmest holdt levende hos de kunstnere hun inspirerede.
Således medvirker Birgitte Ejdrup Kristensen, som er direkte inspireret af Klindt Sørensen på udstillingen med flere værker som homage til Klindt Sørensen, og blandt andet en stor installation skabt særligt til lejligheden. Også andre samtidskunstnere vil perspektivere Klindt Sørensens temaer, når billedkunstner Sara Trier laver en workshop om skitsen inspireret af Klindt Sørensen og Triers egne ”hverdagskvinder”. Den kvindelige model i kunsten, vil også være samtaleemne for udstillingens kurator Eva Pohl og den unge kunstner Luna Scales, som vakte opsigt på afgangsudstillingen 2020, med sit smukke og provokerende værk videoværk Eyelids.
Udstillingen er støttet af Arne V. Schlesch Fond, Kvindernes Bygningsfond, William Demant Fonden, Hoffmann og Husmans Fond, Frimodt-Heineke Fonden, Anna Klindt Sørensens Fond.
I forbindelse med udstillingen blev der udgivet et flot illustreret katalog. Kataloget kan stadig købes for 75 kr. + forsendelse ved at klikke på følgende mail-link: sophienholm@ltk.dk