kunstudstilling
laboratorium for flet
11. april - 25. august 2024
Kunsthåndværk – og håndværk bredt forstået – er igen rykket helt frem i vores fælles samtale. Det er gået fra at tilhøre fortiden, til at rykke ind i vores nutidige diskussion om hvilken vej vi skal, og hvem ved, måske rumme en del af svaret på nogle af tidens store spørgsmål?
Denne udstilling undersøger kurven – den flettede beholder som i årtusinder har været brugt til at indsamle, transportere og opbevare ting i. Den er kurateret af arkitekterne Mathias Mentze og Alexander Vedel Ottenstein.
De to kuratorer siger om udstillingen: “Vores ønske er at flette en række historier og materialer sammen, ikke som en kronologisk gennemgang af kurvens historie eller en komplet præsentation af dem, der udøver faget i dag, men i stedet et forsøg på at pege på det poetiske potentiale i noget så simpelt og ydmygt som kurven og de hænder, der skaber den”.
Oplev værker af danske pionerer som William Louis Sørensen og Annette Holdensen og samtidskunstnere som Ditte Gantriis, Sara Martinsen, Ida Tinning, Steen Hedegaard Madsen og Rasmus Myrup, men også af prominente navne som Young-jun Tak (Sydkorea), ARKO (Japan), Joe Hogan (Irland), Emma Bruschi (Frankrig), Deborah Needleman (USA) og endelig Kazuhito Takadoi (Japan), som laver et værk inspireret af søen ved Sophienholm.
Hver torsdag aften transformeres udstillingen til en scene for kunstneriske forsøg, hvor professionelle designere, kunstnere, videnskabsfolk, tænkere, forfattere og andet godtfolk indbydes til at eksperimentere i laboratoriet. Man ved aldrig på forhånd, hvad der kommer til at ske i laboratoriet, men regn roligt med at det vil være både overraskende, berigende og tankevækkende, da programmet for torsdagene er sammensat af forfatter og skribent Emmy Laura Pérez Fjalland, fra nyhedsbrevet Jordbo og nyhedsmediet Føljeton, og kulturskribent Oliver Stilling, manden bag bl.a. nyhedsbrevet Et hul i Markedet. Man behøver ikke tilmelde sig til en forsøgsaften - man er med så snart entré til udstillingen er betalt.
Udstillingens tema går også igen i en række af Sophienholms øvrige arrangementer i udstillingsperioden. Oplev f.eks. kurvenes mester Eva Seidenfaden i to workshops, hvor publikum selv kan prøve kræfter med flet-håndværket eller bliv vist rundt i udstillingen med efterfølgende middag i caféen, der naturligvis er inspireret af fletværk. Der vil også være to Sophienholm saloner, der på hver deres måde tager udgangspunkt i Laboratorium for Flet, men drejer samtalen over i andre aspekter af temaet.
Udstillingen Laboratorium for Flet er generøst støttet af: Paula og Axel Nissens Legat, Grosserer L.F. Foghts fond, Ny Carlsberg Fondet, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Statens Kunstfond