Udstillinger 2012

2012corner.jpg

Corner 2012
21. januar – 26. februar

Den nu 80-årige Kunstnersammenslutning Corner har efterhånden taget fast bolig i januar måned på Sophienholm, hvor de udstillende medlemmer samt inviterede gæster får lov at boltre sig i hovedbygning, staldbygning, café, drivhus, Norske Hus samt i parken. Corners kendetegn er stadig den figurative, ekspressive kunst, som de finder ligesindede hos i to så forskellige yderpoler som London Skolen og kinesisk nutidskunst. Corners hjemmeside www.corner.dk er et slags virtuelt opslagsværk, som udvider udstillingen med alle relevante informationer om de enkelte kunstnere og deres værker.

Læs mere


2012Steen-Larsen.jpg

ROAD - Steen Larsen
3. marts – 12. april

Steen Larsen (f. 1960) er uddannet i Odense og i England, og tilhører gruppen ”Dansk Figuration”. Vi er tilbage ved begyndelsen. Vi er tilbage i en ældgammel natur. Vi er tilbage i skoven, ved fjorden og ved havet. Vi er tilbage ved et fravær. Vi er tilbage ved de smukke gamle biler efter krigen, og vi er tilbage på vejene, som skærer og bugter sig ude i terrænet, gennem skoven, langs fjordene og ned til havet. Vi er tilbage ved forbrydelsen og gerningsstedet. Vi er tilbage ved hemmelighederne og løgnene og ting, man gør i dølgsmål, i det skjulte. Vi er ”on the road” med den unge, figurative, næsten super-realistiske maler Steen Larsen, som fortæller sære historier med bilerne i landskaberne som omdrejningspunkt.

Læs mere


2012Kina.jpg

SEEING LANDSCAPE – kinesiske landskaber
21. april – 31. maj

Nogle af kunstnere fra den danske sammenslutning CORNER har gennem de senere år i højere grad end før dyrket international aktivitet og har nu genoptaget en kontakt med kinesiske kolleger som rækker langt tilbage i sammenslutningens historie. Derfor kan vi nu på Sophienholm i et fælles dansk-kinesisk samarbejde mellem kunstnere og institutioner i begge lande præsentere en international udstilling med moderne kinesisk landskabsmaleri. Ud fra devisen: De kloge nyder bjergene; de vise nyder vandet. Trods den lange geografiske afstand mellem Danmark og Kina, er kulturudvekslingen givende for begge parter. De 12 udstillende kunstnere fra Kina har det til fælles med CORNER medlemmerne, at de fleste arbejder figurativt på en eller anden måde. De kinesiske kunstnere er hver især kendte og anerkendte kunstnere i Kina, og flere af dem underviser på kunstskoler og akademier rundt om i landet.

Læs mere


2012Voigts.jpg

Zarah Voigt / Jean Voigt
9. juni – 16. august

Denne sanselige og maleriske udstilling tager publikum med på en rejse ind i multikunstneren Jean Voigts univers i en mageløs forening af skønhed og forfald. Kom tættere på kunstneren, designeren og kostumieren gennem hans litografier, akvareller, malerier, samt - ikke mindst – kostumer. Og ligeledes på hans datter Zarah Voigt, der er udlært i scenografi og haute couture-design hos sin far. Hun har valgt smykkedesign som sin, meget raffinerede, niche. Og udstillingen er iscenesat af hende. Jean Voigt (1940–96) var om nogen mørkets - og lysets - mester, der med perfektionisme og talent forenede både mode, teater og maleri. Fortællingen om ham og Zarah (f. 1976) suppleres med foto og film. De visuelle tableauer ledsages af poetiske sekvenser fra Maria Sanders biografi om Jean Voigt: "Lyset rammer selv det unævnelige", som udkom sidste år. Og en helt ny bog om Zarah Voigt: "Smykkets forunderlig Sprog", udgivet af Sophienholm i anledning af udstillingen.

Læs mere


2012Andreasen.jpg

Erik Andreasens samling
25. august – 20. september

Lyngby Kunstforenings traditionelt årlige septemberudstilling fejrer i år sin mangeårige formand, professor Erik Andreasen, som i 1982 donerede hele sin fantastiske samling af – fortrinsvis konstruktiv – kunst til Glyptoteket. Han satsede på nogle udvalgte kunstnere, der tegnede avantgarden i København og Paris i slutningen af 1940-erne og 1950-erne. Det er navne som Richard Mortensen, Robert Jacobsen, Victor Vasarely, Jean Dewasne, Serge Poliakoff o.a. Selv om det for størstedelen drejer sig om linie, form og farve, så har også enkelte Cobra kunstnere deres væsentlige plads i samlingen. Bl.a. Carl Henning Pedersen. For en stund returnerer en stor del af denne uvurderlige samling til Lyngby, hvor vi bliver mindet om en væsentlig periode i 1900-tallets kunsthistorie.

Læs mere


2012Carnegie.jpg

Carnegie Art Award 2012
28. september – 8. november

I år er Sophienholm vært for den fornemme nordiske pris-udstilling, stiftet af Carnegie Bank Sverige, med det formål at stimulere produktionen af samtidskunst, nærmere betegnet MALERI, af højeste kvalitet. Maleriet kan dog udvides til også at omfatte fotografi og videokunst. Denne gang udstiller alle de 17 nordiske kunstnere, som mellem 127 nominerede i en hård konkurrence er udvalgt af en jury bestående af fremtrædende kunsteksperter. Juryen har tildelt 1. prisen til den finske kunstner Heikki Marila, 2. prisen til den svenske Ann Edholm, og 3. prisen til den danske Christian Schmidt Rasmussen. Stipendiet er gået til den unge svenske Klara Lidén.

Læs mere


2012Pipaluk-Lake.jpg

Glas – Pipaluk Lake
17. november – 13. januar 2013

Pipaluk Lake har markeret sig stærkt både på den danske og den internationale glasscene med sine eksperimenterende arbejder, der konstant udfordrer glassets muligheder. Efter to års studier i tekstilformgivning begyndte hun at arbejde med glas og tog helt usædvanligt afgang i tekstil og glas. Det blev begyndelsen på en vedvarende undersøgelse af glassets muligheder og udviklingen af et enestående formsprog, der forener hendes usædvanlige baggrund som tekstilformgiver og glaskunstner. Pipaluk Lake bygger sit arbejde på eksperimenter med vinduesglas og metaller. Materialernes møde og deres gensidigt forvandlende egenskaber i den varme glasovn er omdrejningspunktet i projekterne. Glassets uopdagede potentiale og skulpturelle kvaliteter kommer til syne i den formgivende proces, hvor også kobber, messing og jern indgår, og flade bliver til form i takt med, at glasset blødgøres og synker ned over metaltrådene. Det er kunsthåndværk i høj potens.

Læs mere