Udstillinger 2011

2011corner.jpg

Corner 2011
15. januar – 27. februar

Kunstnersammenslutningen Corners eksil fra Charlottenborg betyder, at Sophienholm endnu en gang danner ramme om den berømmede udstilling, hvis kendetegn siden starten i 1932 har været den figurative, ekspressive kunst. Det er en aktuel udstilling, forstået på den måde, at det drejer sig om en række af vore dygtigste nutidskunstnere, som udfylder rummene sammen med inviterede gæster og enkelte berømtheder fra London Skolen. Maleri, skulptur, foto, grafik og andre medier kan opleves i såvel hovedbygningen som på Staldloftet og i Cobrarummet, samt udendørs arealer. Corners hjemmeside www.corner.dk er et slags virtuelt opslagsværk, som udvider udstillingen med alle relevante informationer om de enkelte kunstnere og deres værker.

Læs mere


2011lars dan.jpg

Lars Dan Oil Paintings
5. marts – 25. apriL

Det kommer til at buldre af insisterende farvepragt på Sophienholm, når de lyse rum indtages af Lars Dans sitrende og reliefagtige billeder. Lars Dan (f. 1960) brød igennem på kunstscenen allerede inden han som ganske ung blev optaget på Kunstakademiet. Han deltog i flere af 1980-ernes mest banebrydende gruppeudstillinger men begyndte tidligt at gå sine egne veje, og fordybede sig i figurmaleri med rødder i ekspressionismen. Figurerne er gradvist blevet opløst i de seneste år, og de nye malerier kan betegnes som abstrakt romantiske eller abstrakt ekspressionistiske. Sophienholm viser, i samarbejde med KUNSTEN – Museum of Modern Art Aalborg, kulminationen på flere års intenst arbejde, hvor lag på lag af oliemaling er blevet påført og hugget væk. Vi møder ikke den synlige virkelighed, men naturen og det voldsomt sanselige gemmer sig derinde i lagene som et smukt koloristisk udtryk, der indbyder til fordybelse.

Læs mere


2011Kaffe Fassett.jpg

Kaffe Fassett
30. april – 13. juni

Den verdensberømte tekstildesigner Kaffe Fassett, kommer nu og sætter farver på danskernes foretrukne skala, der – lidt forenklet måske – hovedsageligt bevæger sig inden for kategorierne sort, hvid og grå. Farvernes mester greb i 80-erne danskere med hang til strikning, syning, patchwork, broderi, porcelæn- og glasdekoration. Det var efter, at rygtet om hans fortræffeligheder inden for kunsthåndværkets mange discipliner havde spredt sig som en steppebrand. Det startede i London, Og efterfølgende har han ofte været her for at holde workshops. Men måske blev farveorgiet lidt for voldsomt med tiden, så det er noget tid siden vi har set ham og hans uundværlige hjælper Brandon i aktion. Og en decideret udstilling med hans kunstværker har der så vidt vides ikke været i mere end 20 år. Det rådes der nu bod på. For vi har jo brug for en fantasirig farveindsprøjtning en gang imellem. Hemmeligheden – eller Kunsten – er et åbent sind, en helt særlig synssans hvor farver og mønstre går op i en højere enhed, og ikke mindst evne til at formidle. En evne, der har gjort ham til nærmest en guru for alverdens udøvende ”håndarbejdere” og elskere af de skønne kunster.

Læs mere


2011turisterne.jpg

En plads i solen
18. juni – 14. august

Udstillingen om kvindelige danske kunstnere født mellem 1840 og 1940 kommer til at lægge sig ind, lige der hvor diskussionen om kunstnere og kvinder brydes: hvorfor en udstilling specielt med kvindelige kunstnere, når det ville være helt utidigt at lave en tilsvarende udstilling specielt med mandlige kunstnere? Svaret er, at der stadig er brug for at promovere kvindelige kunstnere og sætte særlig fokus på talent, udfoldelse og værkformer blandt kvinder, der (i 1888) som samlet køn fik forsinket adgang til professionel uddannelse. Med den valgte periode sættes fokus på en tid, hvor kvindelige malere og billedhuggere for alvor satte sig igennem herhjemme. Begrebet det ophøjede i det nære er omdrejningspunkt for valg af værker, som tilsammen henleder opmærksomheden på de kvindelige kunstneres motivvalg, kunstneriske udtryk og skildring af f.eks. kunstnerrollen, eksistentielle vilkår og emotionelle værdier. Det bliver bl.a. muligt i portrætter at se kvindelige kunstnere skildre kvinder, som de selv så dem, frem for som mændene opfattede dem. Udstillingen pointerer kvalitet og styrke i kvindelige kunstneres arbejder i et spænd over 100 år, hvor man blandt mange andre kan møde Anna Ancher, Emilie Mundt, Alhed Larsen, Astrid Noack, Olivia Holm-Møller, Jane Muus, Franciska Clausen, Else Alfelt, Merete Barker, Jytte Rex og mange andre.

Læs mere


2011Limfjorden.jpg

Limfjorden
20. august – 2. oktober

Ord (nyt stort bogværk) og billeder vil blive samlet til en udstilling, der berører alle sider af fjordens liv. Det er de gamle veje til England, hele bevæbningen af kirker langs bredden, men da også Sneglehuset i Thyborøn. Guldalderen nåede herover og blev overtaget af en hjemstavnsbevægelse. Digterne er nærværende under deres stjernehimmel og mellem de fligede kyster, og der er mellem malerne lagt vægt på så forskellige Limfjords-sind som hos Niels Bjerre, Jens Søndergaard og Knud Agger. Martinus Rørbye og Dankvart Dreyer deltager fra København, men der er også fra Salling to så underkendte kunstnere som Christen Dalsgaard og Hans Smidth. Disse suppleret af et nutidigt udtryk gennem Kirsten Kleins smukke og storladne fotografier optaget fra flere sommertogter på fjorden.

Læs mere


2011Classensgade.jpg

Classensgade 7
8. oktober – 6. november

Kunstnerhuset i Classensgade har i mere end 30 år fungeret som et atelierfællesskab på Østerbro, og huser i dag 19 udøvende billedkunstnere. Huset repræsenterer flere generationer, og der arbejdes med et tværsnit af medier og kunstretninger inden for samtidskunsten. Kunstnerne har stor udstillingsaktivitet i forskellige grupperinger, men har ikke tidligere udstillet samlet udenfor Classensgade 7. Lyngby Kunstforening har derfor inviteret det samlede atelierfællesskab til Sophienholm, hvor udstillingen vil vise værker af Søren Ankarfeldt, Svend Danielsen, Simon Grimm, Hjördis Haack, Jørgen Teik Hansen, Jens Haugen-Johansen, Ulrik Heltoft, Pernille Kløvedal Helweg, Finn Richard, Nina Maria Kleivan, Elin Kristine Kromann, Lotte Tauber-Lassen, Peter Martensen, Natalie Mégard, Lui Mokrzycki, Bent Hedeby Sørensen, Kirsten Teglbjærg, Melou Vanggaard og Joachim von Westen.

Læs mere


2012Pipaluk-Lake.jpg

Danmark under forvandling
12. november – 15. januar 2012

Danmark – under forvandling er et stort anlagt fotoprojekt, hvor nogle af Danmarks bedste fotografer med kunstneriske øjne skaber et samlet øjebliksbillede af Danmark fra 2008 til 2009. Projektets 14 fotografer skærer en skive i tiden og skildrer land og by skabt på de æstetiske, idémæssige og visuelle præmisser, som fotografiet giver. Det danske landskab med kyster, havne og byer udgør et rigt materiale for stemningsbilleder, der hviler på kendskab og intimitet, fysiske kendsgerninger der altid har tiltrukket kunstnere, og som udgør en stadig kilde til fornyet inspiration. De nyoptagne fotografier af Danmark vil belyse, hvorledes natur og kultur har spillet sammen og stadig spiller sammen i de landskaber, der omgiver os, men hvor såvel landskabet som ’byskabet’ er i stadig og væsentlig forandring. Projektet deles mellem Gl. Holtegaard og Sophienholm. Deltagende fotografer/billedkunstnere er: Jørgen Borg, Peter Brandes, Christina Capetillo, Krass Clement, Joakim Eskildsen, Mads Gamdrup, Nicolai Howalt, John Jedbo, Astrid Kruse Jensen, Fie Johansen, Kirsten Klein, Janne Klerk, Henrik Saxgren og Trine Søndergaard.

Læs mere